Läromedel.fi
Tillbaka till menyn

Modersmål, Åk 1-6

Skuggorna – Pedagogiskt material

Jag visste att den var i mitt rum redan innan
jag öppnade ögonen.
Jag blundade och låtsades att jag sov.
Kanske skulle den gå sin väg.
Men nej. På morgonen hade den klättrat upp
i min säng.
Vem är du? frågade jag.
Den svarade inte.
Har du sett min mamma? frågade jag.
Den teg. Det hördes bara ett litet pysande
ljud, som då man blåser luft i en badboll.
 
Skuggorna får ett barn besök av en besynnerlig figur. Ingen annan verkar se figuren, men den följer med överallt, likt en skugga. Den sätter sig på barnets tallrik, den låter inte barnet leka med de andra på dagis och den vill höra den mest skrämmande kvällssagan. Följande morgon finns det två figurer i köket
Den fint illustrerade berättelsen ger inte figurerna något namn, men de kunde kallas sorg eller längtan. Till en början är figurerna lite kusliga, men de blir an efter mildare och släpper till slut greppet.